Rodacy jakiś czas temu bardzo chętnie robią pizzę, powstają nowe pizzerie, które to szczycą się, że robią prawdziwą, włoską pizzę. Tymczasem wiele z takowych potraw, które są u nas robione, wcale pizzą nie jest. Najlepsza pizza włoska Poznań to pizza na dość grubym, niemniej jednak jednocześnie puszystym cieście. Jednakże kilka pizzerii robi pizzę zbyt cienką i co więcej spaloną.
W Polsce posiadamy taki kult pizzy z bardzo dużą ilością dodatków i z minimalnym ciastem, we Włoszech jednakże to ciasto gra pierwsze skrzypce. Włoska restauracja Poznań próbuje, ażeby maksymalnie odwzorowywać przepisy czysto włoskie, a tym samym, by potrawy miały z dużą dokładnością taki smak, jak w Italii. Wykorzystanie tych samych składników i z dużą dokładnością takich samych receptur powoduje, że można osiągnąć doskonały efekt. W dobrej pizzy liczy się ciasto, posiada być delikatne, aromatyczne, doprawione ziołami i nie ciężkie. Nie bez znaczenia są także sosy, które dopełniają całości. Kuchnia włoska Poznań to ma być zabawa smakiem, to musi być dosłownie igranie ze smakami, takie balansowanie na linie, która prowadzi do doskonałego smaku. Wymaga to wiedzy, znajomości włoskiej kuchni, no i na 100 procent wyczucia smaku, bo bez tego nie ma mowy o udanych daniach. Kucharz musi być koneserem, rzeczywistym znawcom przysmaków włoskich. Dzięki temu będzie w stanie tak przyrządzić potrawy, aby ichniejszym smak był zachwycający i ażeby lokal przez bez przerwy miał bardzo dużo gości. W Polsce mamy faktycznie niedużo lokali, które mogą pochwalić się tak wysoką jakością i tak doskonałymi smakami, niemniej jednak kiedy już się takie wynajdą, to są nawet oblegane.
Więcej: kuchnia włoska Poznań.